Improving roads in North Tyneside

Capita have designed and constructed the £1.5m A191 road improvement scheme to improve the flow of traffic in North Tyneside. 

Why were improvements needed? 

The A191 is a busy route in North Tyneside and is used by around 16,000 vehicles each day. During the peak morning period, westbound motorists were experiencing delays of up to eight minutes, however by 2030, the number of vehicles on the A191 is predicted to have increased by up to 30 per cent which will significantly add to the existing delays. 

North Tyneside Council recognised that they needed to invest in a road improvement scheme now to resolve the existing traffic issues but also to make sure the road was able to cope with the significant increase in demand by 2030.

 

What did we do? 

With the ability for Capita to offer an end to end highway design and construction service, North Tyneside Council approached Capita to design and construct a scheme that would resolve the traffic congestion problems on this key route. 

Capita’s transport team supported North Tyneside Council to build a strategic and economic case for the introduction of improvement works along the route. 

This was endorsed by the North East Local Enterprise Partnership, which agreed to provide funding of £1.5 million for the project.

Detailed designs were then developed by Capita’s highway design team and included:

  • Improving the A191/Tyneview Park junction by the removing the existing staggered junction.
  • Creating two westbound lanes on the A191, from Tyneview Park to Coach Lane, by making better use of the existing road space.
  • Linking traffic signals from the four lane ends to Tyneview Park junctions, improving traffic flows.
  • Providing enhanced pedestrian crossing facilities.

Our team conducted significant consultation with the local community. Following the consultation engagement and feedback a number of changes were made to design to ensure the design met additional requirements, including introducing new yellow box markings, providing additional off-peak parking and retaining right-turn ‘pockets’ for vehicles turning into adjacent junctions.

Once the plans had been finalised, Capita’s own construction workforce delivered the scheme on the ground and made keeping the public informed a priority. A community impact assessment was undertaken to identify those who would be affected by the roadworks and the best method of engagement for them.

Fortnightly e-bulletins were issued and letterdrops were carried out at key stages. A single point of contact via telephone and email was set-up to ensure the public could had an easy method of submitting queries and could be confident of receiving a timely reply.

And when overnight resurfacing work was carried out, two drop-in events were organised for residents to meet the construction team and discuss any concerns they may have had.

The outcomes

The scheme was completed on time and under budget and was assessed by the Considerate Constructor Scheme, which seeks to improve the image of the construction industry through responsible conduct and a considerate approach. It was found to meet the necessary standard in all five of the scheme’s categories.

Now that the scheme is complete, vehicular traffic flow on this route has significantly improved and the road now has the ability to meet the traffic demands for the future.  

To download the case study click here