Planning permission granted for a new state of the art Blackburn Autism Centre

Planning permission has now been secured for a brand new Autism Centre in Blackburn that will provide high quality specialist education facilities and cater for up to 60 children and 40 staff.

This state of the art building has been designed by Capita on behalf of Blackburn with Darwen Council, and will be attached to an existing special needs school on the site creating an overall campus.

Working closely with the school and Blackburn with Darwen Council, the design meets the specific design criteria for Autistic children and incorporates specialised facilities such as calming rooms, quiet rooms, group rooms and hygiene rooms. The central core of the building design also has a specialist sensory integration room for soft play with 4D sensory projection. A main dining, assembly hall and a trampoline room are also key feature points. All spaces have been designed to maximise light which provides a welcoming and safe environment for the pupils and staff.

Externally, the building has been designed to offer a subtle and natural fit into the surroundings, using products of a neutral and natural pallet and the eye catching walling slate has been locally sourced from the Lake District.

Now that planning permission has been approved, works to construct the building will be starting in the near future.

 

Capita in partnership with Blackburn with Darwen Council

blackburnbusinesscentre.jpg (1)

The strength of the partnership with Blackburn with Darwen Council was a major contributing factor to Blackburn winning the ‘Council of the Year’ at the Local Government Chronicle awards.

Blackburn with Darwen Council

How we helped a place shrink to grow

Town Hall Square edit.jpg (1)

Recognising the new focus on place, our strategic partnership with Capita is getting us ready to compete nationally, showcase place-based innovation and bring growth and prosperity to directly benefit our residents and the wider region

Harry Catherall, Chief Executive of Blackburn with Darwen Council

Delivering Blackburn and Darwen’s LED street lighting retrofit

LED Case Study.jpg

I just wanted to thank everyone involved in replacing the old sodium orange street lights with the new LED soft white ones. It had made such a difference when I go out at night! The new lighting is clearly more environmentally friendly and economical, so congratulations all round, and keep up the good work

Resident of Blackburn